wstęp
więcej

Com-Com Zone

 
Placówka sportowo-edukacyjna o industrialnej estetyce. Powstała w 2008 r. i usytuowana obok stadionu Hutnika. Wewnątrz znajdują się obiekty rekreacyjne, takie jak: pływalnia, siłownia oraz sale sportowe. Projekt otrzymał nagrodę Janusza Bogdanowskiego, przyznawaną najlepszemu krakowskiemu budynkowi.

Młodzieżowe Centrum Sportu i Edukacji o powierzchni 6 tys. m2 i wartości 40 mln zł. Organizowane są tu zajęcia fitness, treningi boksu czy zajęcia Krav Maga. Obok basenu, hal sportowych i siłowni mieści się także młodzieżowy ośrodek rozwoju społecznego prowadzony przez Stowarzyszenie „U Siemachy”, pracownie komputerowe, artystyczne i językowe. Charakterystyczna betonowa bryła budynku Com-Com Zone, zaprojektowana przez Wojciecha Obtułowicza, koresponduje wizualnie z przemysłowym charakterem Nowej Huty, a dzięki horyzontalnemu ukształtowaniu nie przytłacza otoczenia. Zastosowanie półokrągłych dachów pilastych odpowiednio rozjaśnia również betonowe wnętrze naturalnym światłem. Z zewnątrz budynek otaczają boiska do gry w piłkę nożną, siatkówkę i koszykówkę oraz mur dla grafficiarzy. Całość harmonijnie łączy rolę rekreacyjną z funkcjami użyteczności publicznej.


 

 
 
AA
miejsca – architektura
AUTOR: NHpedia.pl
 
 

 
 
 
Kontakt